Դիպլոմային Պարենային ապրանքների շուկայի իրավիճակի զարգացման հեռանկարները
Բովանդակություն
Ներածություն
Գլուխ 1. Պարենային ապրանքների շուկայի իրավիճակը ՀՀ-ում
1. 1 Պարենային ապրանքների առաջարկը ՀՀ-ում
1.2 Պարենային ապրանքների պահանջարկը ՀՀ-ում
1.3 Պարենային հիմնական ապրանքների սպառման մակարդակը ՀՀ-ում
Գլուխ 2. Պարենային ապրանքների շուկայի իրավիճակի բարելավման ուղիները ՀՀ-ում
2. 1 Պարենային ապրանքների արտադրության ծավալների ավելացումը ՀՀ-ում
2. 2 Բնակչության դրամական եկամուտների բարձրացումը
2. 3 Պարենային ապրանքների արտահանման քվոտաների սահմանումը
2.4 Ուղղակի տնտեսական կապերի հետագա զարգացումը մատակարարների և մանրածախ առևտրական կազմակերպությունների միջև
Գլուխ 3. Պարենային ապրանքների շուկայի իրավիճակի զարգացման հեռանկարները ՀՀ-ում
3. 1 Պարենային ապրանքների առաջարկի զարգացման հեռանկարները ՀՀ-ում
3. 2 Պարենային ապրանքների պահանջարկի և գների զարգացման հեռանկարները ՀՀ-ում
Եզրակացություններ և առաջարկություններ
Հատված
Տնտեսական բարեփոխումների փուլում Հայաստանի Հանրապետությունում, ինչպես նաև նախկին խորհրդային հանրապետությունների գերակշիռ մասում, ազատականացվեցին ագրոպարենային ապրանքների գները, խիստ կրճատվեց պետական պատվերը, վերափոխվեց արտադրության ծավալների կենտրոնացված պլանավորումը: Իրականացված քայլերի արդյունքում, պայմանավորված օբյեկտիվ և սուբյեկտիվ մի շարք գործոններով, խիստ նվազեց հանրապետության պարենային անվտանգության մակարդակը: Գների ազատականացումն անմիջապես և օբյեկտիվորեն հանգեցրեց բնակչության վճարունակ պահանջարկի անկման: Հողի սեփականաշնորհմանը չհաջորդեցին գյուղատնտեսության սպասարկման և ագրովերամշակման համակարգի մասնավորեցումը և նոր շուկայական ենթակառուցվածքների ձևավորումը: Բնակչության ցածր գնողունակությունը, առևտրատնտեսական նախկին կապերի խզումը և արտաքին հաղորդակցության ուղիների շրջափակումը հանգեցրին գյուղացիական տնտեսությունների ապրանքայնության մակարդակի և վերարտադրողական կարողությունների անկման ու արտադրության էքստենսիվ զարգացման, ինչի արդյունքում լուրջ դժվարություններ առաջացան գյուղատնտեսական և ագրովերամշակման արտադրանքի իրացման, ինչպես նաև նյութատեխնիկական մատակարարումների համար: Ակնհայտորեն՝ խիստ որոշակի էր նշված գործոնների ազդեցությունը հանրապետության պարենային անվտանգության մակարդակի վրա, ինչի արդյունքում երկրի պարենային ապահովվածության ոլորտում ծագեցին լուրջ հիմնախնդիրներ:Այս ամենը խոսում է այն մասին, որ պարենային շուկայի վերլուծությունը, դրա գնահատումը և երկրի պարենային ապահովվածության ուսումնասիրությունը բավականին հրատապ և արդիական է:
Գրականության ցանկ
1. ՀՀ Պարենային անվտանգության ապահովման հայեցակարգ,
2. Հայաստանի հանրապետության գյուղի և Գյուղատնտեսության 2010—2020 թվականների կայուն զարգացման Ռազմավարություն
3. Հայաստանի Հանրապետություն, 17. 03. 2013
4. Ագրոլրատու, թիվ 3, 2012-2018
5. Կիրակոսյան Գ., Տնտեսագիտության տեսություն, Երևան 2009թ.,
6. Հարությունյան Է. Գ., Տնտեսական անվտանգությունը Հայաստանի Հանրապետության ազգային անվտանգության համակարգում, Տնտեսագիտության թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսության սեղմագիր, Երևան 2008,
7. Ф. Котлер, Г. Армстронг, В. Вонг, Основы маркетинга. КиевМосква СанктП., 1998,
8. А. Маршал, Принципы экономической науки, кн. II, М., Прогресс, 1993,
9. Астратова Г. В. . Маркетинг продовольственного рынка: концептуальный подход. 1995 г.,
10. …